فواید گوش دادن به موسیقی
موسیقی تاثیرات بسیار مثبتی بر روی روح و جسم انسان می گذارد ، گوش دادن به موسیقی برای هر فردی لازم است و می توان گفت که همانطور که جسم به تغذیه نیاز دارد ، روح نیز احتیاج دارد که تغذیه شود. تغذیه روح موسیقی است. موسیقی باعث انرژی گرفتن روح و ذهن افراد می شود.
به تعبیری می توان گفت که موسیقی نان و شراب روان است، و سرچشمه آبی گوارا ست برای فرو نشاندن عطش های روانی انسان. اما برای من همان طور که گفتم موسیقی ضروری تر از این هاست و در حکم هوای سرشار از اکسیژن است که بدون آن زندگی برایم متصور نیست. برای من آن موسیقی ارجمند و گرانقدر است و به آن عشق می ورزم که حامل پیامی فکری یا حسی و عاطفی باشد و اندیشه ای یا ایده ای یا حسی و عاطفه ای انسانی را بیان کند یا به توصیف چیزی زیبا و والا بپردازد، با این برداشت بر این باورم که موسیقی کلاسیک مهم ترین عرصه بیان اندیشه ها و ایده ها و اصلی ترین حوزه تجلی عاطفه های عمیق انسانی و توصیف طبیعت و زیبایی های جهان بیرون و درون انسان است و به این دلیل است که من به این موسیقی و آثار متفکران بزرگ آن مانند بتهوون، چایکوفسکی، سیبلیوس، وردی، دورژاک و شوستاکویچ عشق می ورزم و روانم نغمه های جاودانه آن را چون اکسیژن تنفس می کند.
قدرت شگفت انگیز موسیقی کلاسیک در بیان اندیشه ها و عاطفه ها و توصیف جهان درون و بیرون از کجا سرچشمه می گیرد؟ این قدرت و قابلیت را باید محصول تکامل پانصد ساله این موسیقی از اوایل سده شانزده میلادی تا امروز دانست. در این دوره طولانی، موسیقی کلاسیک خالق هزاران سنت و دستاورد به شکل تکنیک ها و متدهای علمی و راه و روش های اصولی شده و میراث گرانقدری از خود به جا گذاشته است و سبک های گوناگون و رنگارنگ بسیار به وجود آورده است.
گوش دادن به موسیقی هم مانند هر فعالیت دیگری میتواند فواید و مضرات مختلفی داشته باشد. شاید برای بسیاری از ما، حدس زدن مضرات گوش دادن به موسیقی چندان دشوار نباشد: گوش دادن با هدفون با صدای بلند میتواند به گوش آسیب برساند. گوش دادن به موسیقی در ماشین ممکن است باعث شود که صدای بوق یا علائم اخطاری وسایل نقلیه دیگر را نشنویم.
حتی کسانی که خیلی به موسیقی علاقهای ندارند، با مقایسه بین کسانی که موسیقی گوش میدهند و کتاب نمیخوانند و کسانی که کتاب میخوانند و موسیقی گوش نمیدهند، به نتیجه رسیدهاند که گوش دادن موسیقی میتواند موجب افسردگی هم بشود!
اما از این حرفها که بگذریم، فواید زیادی هم برای گوش دادن به موسیقی گزارش شده است :
کاهش درد
تحقیقات نشان میدهد اگر انتخاب موسیقی به درستی انجام شود، میتواند بر میزان دردی که تحمل میکنیم، میزان اضطراب ما و پاسخهای سیستم فیزیولوژیک بدن، تاثیرگذار باشند.
اثرات آن در ورزش و دویدن
اگر چه به صورت قطعی در مورد مکانیزم تاثیر موسیقی در افزایش استقامت در ورزش (و خصوصاً دویدن و استفاده از تردمیل) اظهارنظر نشده است، اما بر اساس تحقیقات گزارش شده، در اصل این مسئله که موسیقی – درصورتی که ریتم آن همسان با سرعت دویدن باشد – میتواند استقامت ما را افزایش دهد، تردیدی وجود ندارد.
گزارش منتشر شده پس از سمپوزیوم مرکز تحقیقات موسیقی استنفورد هم، در زمینهی اثر مثبت موسیقی حاوی نکات جالبی است:
تغییر امواج مغزی
از جمله تحقیقات جالب دیگر در مورد اثرات گوش دادن به موسیقی، بررسی تاثیر موسیقی بر سیستم Cognitive (شناختی) مغز است:
البته برخی تحقیقات دیگر نشان میدهند که موسیقی به صورت مستقیم، موجب افزایش توان مغز نمیشود. بلکه بهبود خُلق و وضعیت احساس فرد – که در اثر گوش دادن به موسیقی حاصل میشود – به افزایش قدرت عملکرد مغز منجر میشود.